In deze serie, genaamd Rebuild Your Set, bouwt Florien officiële LEGO sets om tot een ander ontwerp. Ze inspireert jou graag om eens met andere ogen naar jouw eigen blokjes te kijken en zelf aan de slag te gaan! In dit tweede artikel van het nieuwe topic bouwt Florien de LEGO 40448 Vintage Car om naar een pick-up truck.


De LEGO Vintage Car was een Gift with Purchase in de maand januari 2021. Kjelle heeft een mooie review over dit geschenk geschreven. Die kun je hier terug lezen. Wil je weten wat je nog meer kunt bouwen van deze set? Lees dan snel verder.

Ook met een beperkt aantal blokjes kun je een toffe MOC (My Own Creation) bouwen. Deze set 40448 Vintage Car leent zich daar uitstekend voor. Ik heb de set omgetoverd tot een flitsende pick-up truck Mini MOC! Een Mini MOC, dus een bouwwerk met weinig blokjes, maak je in drie stappen. Dit heb ik ook gedaan met deze coole pick-up truck!


In drie Stappen naar een Mini-MOC


Stap 1: Blokjesanalyse

In de vorige RYS heb ik je uitgelegd hoe het aantal en het soort blokjes van invloed zijn op je MOC. Dit is altijd de eerste stap, ook bij het maken van een Mini MOC. Lees hier het vorige Rebuild Your Set artikel voor tips bij de blokjesanalyse!

Bij de blokjesanalyse van de Vintage Car vallen een paar dingen op:

  • Er zijn veel Dark Turquoise steentjes aanwezig, dus het eindresultaat zal hoofdzakelijk die kleur hebben.
  • Bij een auto-set met weinig blokjes kun je vaak niet om het gebruik van de wielen en de wielkassen heen. Hierdoor wordt je MOC vrijwel zeker ook een voertuig.
  • De blokjes in deze set, die je in staat stellen iets technisch te bouwen, zijn hoofdzakelijk Brackets. Hierdoor bouw je in verschillende richtingen, dus ook naar de zijkant.

Stap 2: Geraamte


Stap 2 bij het bouwen van een Mini MOC is het geraamte. Huh? Maar er zit toch geen skelet in deze set? Met geraamte bedoel ik natuurlijk de hoofdlijnen van je MOC. De meeste MOC's beginnen met een idee, een vorm, een basis. Voor een gebouw is dat vaak een vloerplan (een soort plattegrond van muren die je opbouwt vanaf de Baseplate).


Maar voor een voertuig zijn er andere elementen die het geraamte vormen: de wielen, de wielkassen, het chassis, het stuur, het dak, de koplampen, de achterlichten, de bumper, etc. Die onderdelen ga je één voor één vormgeven in grove lijnen. Het belangrijke hiervan is dat de verhoudingen kloppen en dat de plaatsing van de elementen logisch is.


Bij deze set ben ik begonnen met het bouwen van de onderkant van de pick-up truck, dus de wielen, de assen en de wielkassen. Daar bovenop plaatste ik vervolgens de voorzijde van de truck, met de koplampen en de bumper, evenals de achterzijde met de laadbak. Van daaruit ging ik verder met de voorruit en het dak.


Na stap 2 ziet je voertuig er nog niet perfect uit, maar de basis is er. Vaak is dit de moeilijkste stap, omdat je nog niet direct visueel resultaat ziet en nog veel moet bijstellen. Dat doe je in stap 3!Stap 3: Details, Details, Details!


Stap 3 is eigenlijk de leukste van de 3 stappen naar een Mini MOC. Je gaat het geraamte ombouwen en herbouwen en aanpassen en nog eens aanpassen tot het beste eindresultaat. Het bouwwerk krijgt zo steeds verder vorm en begint er steeds beter uit te zien. Je kunt dit reviseren eindeloos doen, maar pas op dat je niet vast komt te zitten. Soms is je eerste ingeving gewoon de beste.


Ik denk dat ik wel 3 uur bezig ben geweest om de pick-up truck in zijn beste vorm te krijgen. Het was vooral lastig om ervoor te zorgen dat de Minifigure er nog precies in paste. Let altijd op dat je bij voertuigen genoeg ruimte laat voor de bestuurder en eventuele passagiers. Plaats desnoods de Minifigure vanaf het begin al in het voertuig en bouw er dan omheen. In het geval van de pick-up truck moest ik de zijkanten van de truck verbreden om de coole surfer dude achter het stuur te krijgen. Weer wat geleerd.


Een extra tip bij het MOC’s bouwen

Een extra tip is om de vormen en kleuren simpel en logisch te houden. Ja, je wilt zoveel mogelijk blokjes van de originele set in je bouwwerk stoppen, maar pas op! Je wilt niet dat het geheel er onlogisch en rommelig uit komt te zien. Hou kleuren dus in vlakken bij elkaar en zorg ervoor dat elk blokje doelgericht geplaatst wordt en ook daadwerkelijk iets voorstelt. Verzin geen onnodige tierelantijnen die je in het echt ook niet tegen komt.


De Pick-up Truck


Ook in deze tijd kun je gelukkig nog de natuur in. Dat zijn deze surfers ook van plan met hun coole pick-up truck! In het drukke LEGO City laden ze hun surfplanken in en rijden ze in volle vaart naar het strand! Lekker uitwaaien en even niet denken aan de dagelijkse beslommeringen. Ik zou zo met hen mee willen gaan!

De buitenkant

De Vintage Car set heeft een prachtige turkooizen kleur en dat komt ook terug in deze pick-up truck. Witte strepen lopen van voor naar achteren over de zijkant en geven het geheel een ‘snelle’ look.

De voorkant van de pick-up heeft een typische Amerikaanse uitstraling die doet denken aan de Coca Cola-vrachtwagen die rond Kerst op televisie is. De koplampen en de knipperlichten zijn het meest opvallend. Het motorblok van deze Rebuild Your Set was het lastigst te construeren, omdat de vorm alleen te verkrijgen was met behulp van een aantal strategisch geplaatste Brackets. Toch is het een van de opvallendste en mooiste elementen van deze build.

Achterin de laadruimte zijn twee clips om de surfplanken stevig op te bevestigen. De laadbak wordt geopend en gesloten door middel van twee hendels die je opzij kunt draaien. Naast het dak blazen twee uitlaten de rook van de motor de lucht in: in LEGO City moeten ze nog overstappen op elektrische auto’s.

De pick-up truck is tevens vrij hoog in vergelijking met de Vintage Car, waar hij uit ontstaan is. Dat komt omdat ik bewust de wielkassen een Plate hoger heb geplaatst boven de wielen. In het echt liggen pick-up trucks immers ook hoger op de weg.


Het dak

Het verwijderbare dak van de pick-up is eigenlijk per toeval ontstaan. Er waren geen Plates meer over om de zijpanelen van de cabine op te bevestigen, dus heb ik Slopes geplaatst, zodat het dak precies aansluit op de onderkant van de cabine, maar toch ‘los’ zit. Zo is de bestuurder ook eenvoudig in en uit de pick-up te halen en kun je kiezen of je de jongen of het meisje achter het stuur zet.


Het interieur

Meneer Stud en zijn vriendin passen helaas niet allebei in de truck. Gelukkig kan een van de twee achterop meeliften en erop letten dat de surfboards niet per ongeluk op het wegdek belanden. Dat was wel anders bij het originele ontwerp.

De jongeman past precies in de cabine, tussen de Panels door en direct achter het stuur. Hier kwamen de Slopes ook goed van pas, om het allemaal passend te krijgen. Zijn zitting en rugleuning zijn mooi roze van kleur. Een echte Florida-vibe!


Rebuild Your Set & Instructies


Deze pick-up truck was een heel karwei om te bouwen, hoewel het helemaal geen grote set is. Zo zie je maar, ook mini-MOC’s vormen een leuke bouwuitdaging!

Wil je ook zelf een voertuig bouwen? Schroom niet en Rebuild Your own Set! Gebruik de tips uit dit artikel om je op weg te helpen. Of wil jij de pick-up zelf eens bouwen en zien hoe dit voertuig tot stand is gekomen? Dat kan! De instructies van deze en andere Rebuild Your Sets zijn gratis verkrijgbaar voor lezers van Bouwsteentjes! Je vindt de bouwinstructies van de Pick-Up Truck hier.

Tot de volgende Rebuild Your Set!

Met Rebuild Your Set zal Florien bepaalde sets een nieuw leven geven door ze om te bouwen naar iets anders. Het doel: jou te inspireren om de instructies aan de kant te gooien en zelf aan de slag te gaan. Bepaalde bouwwerken zal Florien voorzien van instructies. Een deel daarvan zal gratis ter beschikking gesteld worden, andere kunnen voor een klein bedrag worden gekocht. We dagen jou uit zelf aan de slag te gaan en jouw Rebuild Your Set bouwwerken te delen in een reactie. Stel gerust vragen over dit topic of andere zaken rondom het bouwen van MOC’s in de reacties.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?