Vanaf 1 oktober kun je de eerste exclusieve Seasonal sets voor de feestdagen al via de LEGO Shop@Home kopen. Eén van deze sets is de schattige LEGO 40498 Christmas Penguin, die in lijn met andere seizoens-dieren als de Paashaas en de herfstige Halloween Uil, voorzien is van toepasselijke details. Komt deze pinguïn ook in jouw Kerstdecor voor? Florien zocht uit of hij tussen de pakjes past.


De Christmas Penguin zit in een doosje met een groene rand, lijkend op de structuur van een Kerstboom. Achter de pinguïn dwarrelen sneeuwvlokken neer op tafel. In het doosje vind je 244 onderdelen, verdeeld over 4 zakjes, evenals het instructieboekje om de pinguïn mee tot leven te brengen. De adviesprijs van deze LEGO set is €14,99. Daardoor komt de prijs per onderdeel uit op €0,06; een heel gunstige prijs voor deze set. De steentjes in de set komen in een palet van zwart en wit, evenals verschillende kleurtjes.


De bouw en speelfuncties


Je begint met de bouw van de grondplaat. Deze is dik genoeg om een geheim bouwwerkje te huisvesten: een grote, witte sneeuwvlok. Daar bovenop komt een laag Plates, met een sneeuwdek bestaande uit witte Tiles en enkele Slopes. Hier en daar plaats je 1×1 blauwe ronde Tiles met een glittercoating, wat de illusie van ijs geeft. Deze Tiles zijn erg leuke LEGO-parts om in je voorraad te hebben.

De binnenkant van de pinguïn bestaat uit Modified Bricks met Studs aan de zijkant, in allerlei kleurtjes. Hierdoor zijn de instructies eenvoudig te volgen en kun je later in meerdere richtingen bouwen om zo de buitenkant van het dier vorm te geven. Deze pinguïnhuid bestaat uit veel zwarte Curved Slopes, waardoor het gladde uiterlijk van de vogel goed naar voren komt. Je kunt je goed voorstellen dat hij zo snel door het water glijdt. Kijk wel goed in welke richting je de onderdelen moet plaatsen. De flippers van de pinguïn bouw je met behulp van een Clip-Bar verbinding. Zo kunnen ze vrij omhoog en omlaag bewegen en kan je pinguïn juichen of een vleugel in de lucht steken. De buik bestaat wederom uit Curved Slopes, maar is wit van kleur.

De kop van de pinguïn is schattig met een oranje snavel en gele sprietjes bij de ogen. Hierdoor zie je direct welk soort pinguïn dit is: de macaronipinguïn. Dit soort pinguïns is erg luidruchtig. Met zijn pootjes in de vorm van oranje Wedges, zie je hem zo door je huiskamer waggelen. De vogel wordt geplaatst op een Turntable, waardoor je hem in verschillende richtingen kunt positioneren. Tot slot bouw je nog enkele eenvoudige cadeautjes voor naast de pinguïn, evenals een klein kerstboompje.


Conclusie


De LEGO Christmas Penguin verrast aangenaam met veel details en een leuk eindresultaat. Het uiterlijk van de vogel is erg grappig en de setting waarin hij is geplaatst doet winters en feestelijk aan. De flexibiliteit van het ontwerp – de beweegbare vleugels en het feit dat het dier in verschillende richtingen gedraaid kan worden – zorgen ervoor dat je zelf kunt kiezen hoe en waar je deze LEGO-set tussen je kerstdecoraties plaatst. En wie houdt er nu niet van pinguïns? Wel is het dubieus wat een pinguïn op de Noordpool doet, waar de Kerstman huist. Pinguïns leven nu eenmaal op de Zuidpool. Desondanks is dit een setje waar je niet teveel over na moet denken. Het is vooral een aangename bouwbeleving, die niet mag ontbreken in je collectie LEGO winter-sets.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door LEGO die ons voorzien heeft van een review-exemplaar. Dit beïnvloedt onze mening niet en geeft geen garantie voor een goed cijfer of positief commentaar. Onze reviews kun je zien als een algemene samenvatting waarbij we zo goed mogelijk willen informeren over de plus- en minpunten van een LEGO set, maar deze is wel onderhevig aan de persoonlijke mening van de redacteur.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?