Begin dit jaar bracht LEGO twee Chinese New Year Seasonals uit. De twee sets waren enkel in Azie te koop. De derde set werd wereldwijd uitgebracht na het aandringen van LEGO fans om exclusives tijdelijk exclusief te maken. Gezien we de LEGO 80101 New Year’s Eve Dinner en de LEGO 80102 Dragon Dance al van een review hebben voorzien, mogen we de LEGO 80103 Dragon Boat Race niet vergeten.

LEGO 80103 Dragon Boat Race

LEGO 80103 Dragon Boat Race

Het drakenbootfeest met de bijbehorende race tussen drakenboten is een traditioneel Chinees festival dat elk maankalenderjaar op de vijfde dag van de vijfde maand wordt gevierd. Bij dit festival horen drakenboten en het nodige eten zoals Zongzi. Ter ere van het Chinese Nieuwjaar brengt LEGO de Dragon Boat Race uit als set. De set bestaat uit 643 onderdelen waaronder 15 Minifigures met unieke prints. Vanwege deze hoeveelheid nieuwe prints is er ook een stickervel aanwezig dat voor extra details zorgt op de boten en de steiger met podium.

LEGO 80103 Dragon Boat Race

Prijs/kwaliteit van de set

De onderdelen waarmee de set wordt opgebouwd zijn verdeeld over vijf genummerde zakjes met LEGO onderdelen. Buiten de onderdelen om is er natuurlijk een instructie aanwezig en het eerder aangehaalde stickervel. Met 643 onderdelen en een verkoopadviesprijs van €49,99 komt de gemiddelde prijs per onderdeel op €0,08. Een nette prijs voor een set van dit formaat. Maar enkel naar het onderdelen aantal kijken is bij deze set niet voldoende. Vanwege de grote hoeveelheid uniek beprinte Minifigures en enkele onderdelen met print, is dit een set die in positieve zin goedkoop aanvoelt.

De Minifigures

LEGO 80103 Minifigures

LEGO 80103 Minifigures

Van de 15 Minifigures zijn er 10 gereserveerd voor de twee teams van drakenboot-peddelaars, trommelaars en stuurmannen. Per team zijn ze voorzien van dezelfde print qua kostuum die onderling verschillen van kleur. De prints zien er strak en gedetailleerd uit en komen feestelijke over. Onderling verschillen de Minifigures ietwat per team qua haar- en hoofdelementen. Maar merendeels zijn dezelfde onderdelen gebruikt. Dit valt nauwelijks op doordat ze ieder een andere identiteit lijken te hebben. Bijgevoegd zijn in totaal acht peddels en trommelstokken voor de trommelaars.

LEGO 80103 Minifigures LEGO 80103 Minifigures

De overige vijf Minifigures bestaan uit een selectie karakters voor op de steiger. Zo is er een verkoper aanwezig die o.a. zongzi verkoopt, een jongetje dat naar de race kijkt, twee supporters en een jurylid. De meeste onderdelen waarmee de Minifigures zijn opgebouwd zijn vrij standaard te noemen, maar er zitten ook zeker een aantal tussen die minder vaak zijn verschenen. Al met al passen de figuurtjes goed bij het geheel. Als accessoires zijn twee vlaggen toegevoegd die qua kleuren corresponderen met de boten, en een Tan 1×1 cheese slopen met daarop de print van een zongzi.

LEGO 80103 Minifigures LEGO 80103 Minifigures

Bouw, bouwplezier en bouwtijd

LEGO 80103 drakenboten

De twee drakenboten zijn qua bouw grotendeels identiek aan elkaar. Het grote verschil zit hem in de bouw van de koppen en de kleuren van de vaartuigen. Het bouwen van de boten is relatief simpel en het geheel voelt stevig aan. Onder de boten bevinden zich kleine wielen waardoor de boter makkelijk heen en weer te “varen” zijn. De rompen worden aan de zijkanten van de boten bevestigd en zijn voorzien van stickers met schubben-print. Beide boten zien er feestelijk uit.

LEGO 80103 drakenboten

LEGO 80103 stijger

De steiger wordt opgebouwd in drie fases en is voorzien van een marktkraam met wat etenswaren en een podium waar het winnende team gehuldigd kan worden. De bouw van de steiger is eveneens niet heel spannend te noemen. Uiteindelijk komt het geheel wel goed tot zijn recht. De vlaggen aan het dak van de kraam en de voorkant van het podium zijn voorzien van stickers. Op het podium staat een tafel met daarop de bokaal en in de marktkraam is gekookte en rauwe zongzi te vinden. De steiger is aan enkele zijdes voorzien van een waterpartij zodat de illusie wordt gewekt dat hij in het water staat.

LEGO 80103 stijger

De drakenboten en de bijbehorende steiger zijn leuk om te bouwen. Mede doordat het een set is waar geen tot weinig bijzondere bouwtechnieken bij komen kijken, zit het geheel vrij snel in elkaar. Qua bouwtijd kun je uitgaan van iets meer dan een uur, maar dit blijft afhankelijk van de snelheid waarmee je wilt bouwen. Zie dit dan ook puur ter indicatie.

LEGO 80103 stijger

Conclusie

LEGO 80103 Dragon Boat Race

De LEGO 80103 Dragon Boat Race is een set die je als LEGO verzamelaar in huis moet halen. Dit ten eerste vanwege de prijs en wat je ervoor terug krijgt, maar daarnaast ook omdat de set in z’n totaliteit leuk is om te bouwen. Er is een goede balans tussen het gebruik van stickers en prints. Het is verre van een uitdagende bouw, maar vergeleken met een City People Pack die gemiddeld hetzelfde aantal Minifigures bevat, krijg je veel meer waar voor hetzelfde geld.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?