Het jaar van de Os is aangebroken en dat wordt groots gevierd met de LEGO 80107 Spring Lantern Festival. In deze Chinese stadstuin is van alles te beleven. Mensen komen van heinde en verre om de lichtgevende os te zien schitteren. Chris, ook geboren in het jaar van de os, mocht een kijkje nemen op het exclusieve festival? Benieuwd wat hij er aantrof? Lees dan zijn sfeerverslag.


Het is behoorlijk druk op het Spring Lantern Festival. Tijdens zijn wandeling door het stadspark kwam Chris zeker zeven Minifigures tegen. Sommige van hen hadden voor de gelegenheid zelfs een speciale trui aan getrokken. Anderen waren druk met foto’s maken of smikkelden van de heerlijke hapjes die er te koop waren.

LEGO 80107 Spring Lantern Festival

De opzichter van het Spring Lantern Festival vertelde dat er wel 1793 onderdelen nodig waren om het festival vorm te geven. Leverancier Echt Goede Onderdelen had ze verdeeld over 11 zakjes, waardoor het opbouwen wel wat tijd in beslag nam. Gelukkig waren er twee bouwinstructies mee geleverd, waardoor het festival er uiteindelijk precies zo uitzag als men van te voren had bedacht.

LEGO 80107 Spring Lantern Festival


De Minifigures


De eerste festivalbezoeker heeft zijn mond vol met overheerlijke rijstballetjes. Hij lepelt ze snel naar binnen terwijl hij door het park wandelt. Waar hij deze gekocht heeft, kon hij helaas niet vertellen. De beste man draagt een blauwe jas met diverse ritssluitingen met daarover een bruine buideltas waarin hij zijn geld bewaard. Verder draagt hij een onopvallende, donkerblauwe Chino. Verderop in het park staat een vrouw te appen met haar vriendinnen over het festival. Ze draagt een witte broek, een lichtblauw shirt met daarover een geel vest. Om haar nek schittert een gouden ketting met een hartje. Ze springt er qua outfit niet uit tussen de andere bezoekers – ook al is deze nieuwe in 2021 – maar ze valt des te meer op door haar app-gedrag op een splinternieuwe en unieke telefoon.

De echte fans van de jaarlijkse afsluiting van het Chinese Nieuwjaar hebben zelfs officiële Spring Lantern Festival-merchandise aangeschaft. Zowel de jongen als het meisje draagt een Year of the Ox-hoody met koehoorns op de capuchon. Het is een gedetailleerde torso met os-2021-print op de voorkant en is uniek voor deze set. De jongen kijkt tevreden naar zijn beker bubbelthee en het meisje doet haar best om de mooiste foto’s te maken met haar selfie-stick.

LEGO 80107 Spring Lantern Festival LEGO 80107 Spring Lantern Festival

Dat dit festival goed op de gevoelige plaat wordt vastgelegd, daar is geen twijfel over mogelijk. Overal in het park worden foto’s gemaakt. Vlakbij het prieeltje staat een man met rood-wit-blauwe trui foto’s te maken met zijn camera. Hij schiet het ene na het andere plaatje. Af en toe zet hij zijn bril even af als hij foto’s van heel dichtbij wil maken. En dan kan, gezien zijn hoofdje dubbelzijdig is bedrukt. Zijn hoofd én torso zijn uniek voor deze set. 

Het festival wordt niet alleen door volwassen bezocht, ook kinderen kunnen hier hun lol op. Het jongetje dat met zijn Os-lantaarn door het park wandelt, is een opvallende verschijning. Hij draagt een Tan-kleurig jasje met daaronder een unieke trui met een afbeelding van Monkie Kid. Een leuke verwijzing naar het nieuwe thema dat LEGO vorig jaar heeft geïntroduceerd. Door het park wandelt ook een meisje met een kleurrijke eenhoorn-trui. Deze trui hebben we slechts een keer eerder gezien bij de LEGO 40373 Fairground Accessory Set. Vol verbazing kijkt ze naar alles wat er om haar heen gebeurd. Het konijntje op wielen dat ze bij zich heeft is ook speciaal voor deze set gemaakt. 

LEGO 80107 Spring Lantern Festival LEGO 80107 Spring Lantern Festival

De bouw en speelfuncties


De aanleg van het festivalterrein begint met de fundering van het stadspark en de aanleg van de vijver. In veel opzichten doet dit denken aan de bouw van bijvoorbeeld LEGO Ninjago 71741 City Gardens. Zodra de vijver is ‘uitgegraven’, wordt deze opgevuld met transparante Tiles. Vervolgens worden de koi-karpers losgelaten om alvast aan het frisse water te wennen. Zodra het park goed in het groen staat, wordt het pronkstuk van het Spring Lantern Festival opgebouwd, namelijk de lichtgevende, rode os. Dat is een leuk bouwwerk waar uiteraard Studs-Not-On-Top-technieken voor gebruikt worden. In de buik van de os is een Light Brick verstopt. Je moet alleen wel op een bijzondere plek drukken, wil je het dier laten stralen.

LEGO 80107 Spring Lantern FestivalLEGO 80107 Spring Lantern FestivalLEGO 80107 Spring Lantern Festival

Over de vijver is een mooie, stenen boogbrug gebouwd. Dankzij de ronde elementen, komt de ronding van de brug goed uit de verf. Het is een leuk en afwisselend bouwwerk, dat dankzij twee Plates met Turntable schuin geplaatst worden. Het enige minpunt is de brug onvoldoende overloopt in het voetpad en daardoor er teveel als een ‘los element’ blijft uitzien. Desalniettemin houdt het de gasten niet tegen om vanaf de brug mooie foto’s te maken van het festivalterrein.

LEGO 80107 Spring Lantern FestivalLEGO 80107 Spring Lantern Festival

Het stadspark is omsloten door prachtige, Chinese hekwerken, boordevol authentieke details, en een mooie maanpoort. Zo worden ongenode gasten buiten gehouden en kunnen de bezoekers genieten van de serene omgeving en al het moois dat het festival te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld aan het bamboe, de waterlelies in de vijver, de traditionele Chun Lian-banieren en de schitterende lampionnen. Volgens de opzichter zijn laatstgenoemden speciaal voor dit festival ontworpen. Als je goed kijkt zie je zelfs dat de os op deze versierselen terugkomt.

LEGO 80107 Spring Lantern Festival

LEGO 80107 Spring Lantern FestivalLEGO 80107 Spring Lantern Festival

Wist je dat… als je de prachtige lantaarns in het stadspark volgt, je uiteindelijk uitkomt bij een traditioneels Chinees paviljoen? Deze is gebouwd op een rotspartij en torent hoog boven alles en iedereen uit. Dit paviljoen is het meest complexe bouwwerk van het Spring Lantern Festival en bevat een aantal verrassende (alsook soms repetitieve) bouwstijlen. Maar het eindresultaat mag er zijn: een idyllisch stadspark, waar het einde van het Chinese nieuwjaar groots gevierd kan worden. Na een wandeling door het park, blijft rest er nog steeds de vraag: waar worden nou die rijsballetjes en bubbelthee verkocht?

LEGO 80107 Spring Lantern Festival


Conclusie


Het Jaar van de Os wordt groots ingeluid tijdens het LEGO Spring Lantern Festival. De Minifigures vermaken zich prima in het park: er is voldoende te zien en te beleven. Het is alleen jammer dat er geen voedselkraampjes of vuurwerk in het park te vinden zijn. Dat had het festivalgevoel echt compleet gemaakt. Nu is het toch gek dat er gegeten en gedronken wordt, terwijl er nergens een kraampje of foodtruck staat. Uiteraard kun je deze zelf toevoegen als een de Chinese Nieuwjaar-sets van 2020 hebt.

LEGO 80107 Spring Lantern Festival

Het is wel erg leuk dat LEGO een aantal Minifigures ‘Year of the Ox-hoodies heeft aangetrokken en het zo tof zijn als dit wordt doorgetrokken in komende set binnen dit thema. Ook is de verwijzing naar het Monkie Kid thema subliem. En hoewel Aziaten erom bekend staan veel foto’s te maken, had LEGO dit stereotype misschien iets minder moeten benadrukken. Drie van de zeven Minifigures hebben namelijk tools bij zich om foto’s te maken.

LEGO 80107 Spring Lantern Festival

Hoewel het LEGO 80107 Spring Lantern Festival meer dan geslaagd is als Chinees stadspark, ontbreekt het festivalgevoel een beetje. Daar had LEGO dus best iets meer op mogen inzetten. Persoonlijk bouw ik graag iets meer de hoogte in en dat vond ik wel een gemis, maar de set biedt voldoende afwisseling en bouwtechnieken om ook voor veel AFOL interessant te zijn. En je kan deze set perfect combineren met de Modulair Buildings. En wil je eens wat anders doen met deze set? Bouw dan eens de MOC van onze eigen Florien.


Geef jouw mening!

Van alle reviews die we schrijven voorzien we LEGO van feedback. Deze feedback bestaat uit wat de reviewer en onze bezoekers (jij), op te merken hebben aan de set in de breedste zin van het woord. Indien jij de besproken set ook hebt gekocht en gebouwd, horen we graag wat jij van de set vindt en of je ergens tegenaan bent gelopen. Uiteraard hoeft dit niet enkel negatief te zijn, want ook positieve feedback is belangrijk. We geven enkel de feedback door die we binnen de eerste 30 dagen na publicatie van de review ontvangen.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?