LEGO Ninjago is 10 jaar oud geworden en dat is nogal een mijlpaal. Vooral als je bedenkt dat de meeste thema’s een levensduur hebben van maximaal twee jaar. LEGO Ninjago wist vanaf dag één te verrassen en weet ook vandaag de dag hoge ogen te gooien. In dit artikel blikken we kort terug op LEGO Ninjago en het ontstaan daarvan, alsook wat er voor 2021 op de planning staat.


LEGO Ninjago – de tijdlijn


Het LEGO Ninjago concept is ontstaan op een vrijdag in 2009, nadat Tommy Andreasen een concept tekende van een aantal spinnende elemental Ninja’s, met het midden de meester der Ninja’s, Master Wu. Het concept werd naar Craig Sellars gestuurd. Craig schetste vervolgens een afbeelding die gebruikt werd om het thema te presenteren. De presentatie ging goed en het team kreeg groenlicht om het concept verder uit te werken. Het thema kreeg in eerste instantie de naam LEGO Spinjago. Dit werd later aangepast naar Ninjago, een samenvoeging van Ninja en LEGO. Spinjago verdween niet volledig uit beeld en werd omgedoopt tot Spinjitzu, een combinatie van spin en ninjitsu.

Toch duurde het nog even voordat er ook maar iets van het nieuwe thema aan de buitenwereld werd getoond. De ontwikkeling nam ongeveer twee jaar in beslag. Op 14 januari 2011 verscheen de eerste pilotaflevering van LEGO Ninjago Masters of Spinjitzu en lagen de bijbehorende sets in de winkel. Deze sets waren voorzien van de inmiddels legendarische spinners. In 2012 verschenen seizoen 1: Rise of the Snake en seizoen 2: Legacy of the Green Ninja op tv. In 2012 verscheen Nya voor het eerst en ging tijdelijk door het leven als Samurai X.

10 jaar LEGO Ninjago

Het LEGO Ninjago thema was echter maar voor twee seizoenen gepland. Het thema zou initieel na seizoen 2 in 2012 en het einde van de verkoop van Ninjago sets in 2013, volledig in de ijskast geplaatst worden. Dankzij de enorme populariteit van het thema, werd besloten het the vernieuwen voor seizoen 3. Het thema bleef populair en wist zichzelf elk seizoen te vernieuwen. In 2017 verscheen de LEGO Ninjago Movie en bijbehorende sets, waaronder de zeer goed ontvangen LEGO Ninjago City. Ook werd de LEGO Movie Videogame uitgebracht.

NINJAGO_10YearsAnniversaryTimelinePoster_Web

In 2018 kreeg de tv-serie een metamorfose, zodat de karakters uit de film en tv-series overeen kwamen. Tevens werd intern het LEGO Ninjago Legacy sub-thema ontwikkeld. Dit thema bestaat uit al eerder uitgebrachte sets die een upgrade hebben gekregen. Niet alleen werden de sets er beter van, maar ook de Minifigures zagen er beter uit. Een bijkomend voordeel is dat fans die later ingestapt zijn, alsnog de kans krijgen bepaalde iconische sets in huis te halen. De LEGO Legacy sets zijn sinds 2019 in de winkels te vinden.

In 2020 verschenen seizoen 12: Prime Empire en seizoen 13: Master of the Mountain. Uiteraard werden de twee seizoenen vergezeld met de nodige LEGO Ninjago sets. Een aantal van de sets waren voorzien van bordspelelementen, waaronder een spinner met dobbelsteenvlakken. Doordat fans van het thema nu een extra speelelement hadden, werden de sets interactiever. Dit alles zonder gebruik te maken van een digitaal medium als een smartphone. Helaas is 2020 ook het jaar waarin Kirby Morrow overlijdt aan de gevolgen van depressie en alcoholverslaving. Kirby vertolkte de originele stem van Cole en was geliefd onder de fans.

2021 is het jaar dat het LEGO Ninjago thema tien kaarsjes uit mag blazen. Iets wat niet snel gebeurt bij een thema. Het thema is namelijk nog steeds populair bij jong en oud. Dit heeft deels te maken doordat een nieuwkomer op elk moment makkelijk in het verhaal kan inspringen. Maar ook wordt er aan elk nieuw seizoen gesleuteld om het interessant te houden voor de fans van het eerste uur. Om stil te staan bij deze mijlpaal, staat 2021 in het teken van LEGO Ninjago. LEGO brengt de nodige nieuwe sets uit, komt met de speciale LEGO Ninjago Gardens – de grootste LEGO Ninjago set ooit – en werkt samen met HYPE aan een heuse LEGO Ninjago kledinglijn voor jong en oud.

Het gaat een druk jaar worden voor LEGO Ninjago, waarbij fans van het thema verwend gaan worden. Niet alleen zal seizoen 14 verschijnen van de tv-serie, maar ook flink wat nieuwe en Legacy sets. Tommy Andreassen heeft aangegeven dat ze nog vol ideeën zitten, De uitdaging zit volgens hem in vernieuwing, trouw blijven aan fans van het eerste uur en nieuwe fans snel wegwijs maken. Een twintigjarig jubileum ziet Tommy graag zitten, maar garanderen kan hij dat niet.

NGO3_Island_Poster_Concept_V01
Poster Ninjago The Island (Seizoen 14)

LEGO Ninjago – Van concept naar set


Ter ere van het tienjarige bestaan van LEGO Ninjag,o heeft LEGO ons een flink aantal schetsen, prototypes en andere documenten gestuurd. Het zou zonde zijn hier niets mee te doen en dit niet met jou te delen. De concepten hieronder bestaan uit schetsen van diverse LEGO Ninjago Designers. De belangrijkste zijn de eerste twee in de galerij (tevens hieronder samen te zien). De zwart-wit tekening is gemaakt door Tommy Andreasen. Laat dit nou net dé tekening zijn die heeft gezorgd voor het tot leven komen van LEGO Ninjago. De afbeelding ernaast is gemaakt door Craig Sellars. De afbeelding is afgeleid van het concept van Tommy en werd gebruikt om het nieuwe thema te pitchen. We weten inmiddels allemaal hoe die pitch verlopen is.

De overige afbeeldingen geven een uniek beeld van hoe designers te werk kunnen gaan. Je kunt uiteraard een bak steentjes op tafel storten en aan het bouwen gaan, maar een concept bedenken, uitschrijven en tekenen, is een andere tak van de sport. Het LEGO Ninjago team is in ieder geval druk bezig geweest om de karakters op papier tot leven te brengen, en duidelijk te maken welke ninja welke krachten bezit.

Links de tekening van Tommy en rechts het pitch-concept van Craig

Naast de schetsen, heeft LEGO ook prototypes met ons gedeeld. Helaas zijn het er maar een handjevol, maar dat mag de pret niet drukken. In de galerij kun je de prototypes bekijken met direct daarnaast de uiteindelijke sets. We hebben de X-1 Ninja Charger en de Boulder Blaster Legacy sets toegevoegd, zodat je een goed beeld hebt van de verandering van de sets.

De ontwikkeling van Minifigures, accessoires en onderdelen, gaat vandaag de dag anders dan in de begintijden van LEGO. Mocht je een stukje geschiedenis willen lezen over de eerste Minifigures, lees dan onze ‘Productie van LEGO Minifigures‘ special. Terug naar de LEGO Ninjago concepten. Het proces van het ontwerpen van een Minifigure, of eigenlijk een speciaal onderdeel of accessoire voor een Minifig, begint met schets en conceptdesign. Een schets is handig voor een grof beeld van een design, om kleine aanpassingen te maken of opties voor het ontwerp aan te duiden. Een conceptdesign volgt zodra er is besloten een design in productie te nemen. Voordat er een mal ontwikkeld wordt voor dat specifieke nieuwe onderdeel, maken de designers eerst een grote versie van papier, klei of hout. Na de nodig aanpassingen, kunnen ze het ontwerp verkleinen tot Minifigure-schaal en kan er een mal voor ontwikkeld worden. De concepten die we van LEGO hebben gekregen laten dit proces goed zien.


LEGO Ninjago – de sets van 2021


Dit jaar zullen veel nieuwe LEGO Ninjago sets verschijnen. Een deel daarvan is al sinds 1 januari te koop. Sinds 14 januari kunnen fans van het thema ook de LEGO Ninjago City Gardens aan de verzameling toevoegen. Sets waarbij de focus ligt op seizoen 14 verschijnen in maart. LEGO blikt terug op de strijd tussen de helden en schurken met vier Legacy Epic Battle sets. Zeven Legacy sets zullen voorzien zijn van een goudkleurige Limited Edition LEGO Ninjago Minifigure. Hieronder hebben we de sets met goudkleurige Minifigure, de Epic Battle sets en de sets van seizoen 14 op een rijtje gezet.

Iconische LEGO Ninjago LEGACY sets (met Limited Edition gouden ninja)

LEGACY Epic Battles

Seizoen 14 sets

  • LEGO Ninjago 71745 Lloyd’s Jungle Chopper Bike
  • LEGO Ninjago 71746 Jungle Dragon
  • LEGO Ninjago 71747 The Keepers’ Village
  • LEGO Ninjago 71748 Catamaran Sea Battle

LEGO Ninjago – accessoires voor 2021


LEGO heeft aangekondigd met een aantal bedrijven samen te werken om LEGO Ninjago kleding uit te brengen. De eerste samenwerking met HYPE is al uit de doeken gedaan. Met welke bedrijven ze nog meer een samenwerking aan zijn gegaan is niet duidelijk. Gezien de goede relatie tussen Adidas en Levi’s, liggen deze twee voor de hand. Uiteraard lees je hier meer over zodra we daar informatie over hebben. Hieronder kun je de LEGO X HYPE Ninjago Streetwear collectie bekijken.


LEGO Ninjago – groter is beter


Met het verschijnen van The LEGO Ninjago Movie, werden de winkelschappen logischerwijs gevuld met sets die gebaseerd waren op de film. Nu is hier niets bijzonders aan, het is immers een slimme manier om geld te verdienen. Wat wel bijzonder was, was die ene set die LEGO fans wist te verrassen; de LEGO Ninjago City. Het gebouw straalde in alles LEGO Ninjago uit, zag er kleurrijk en vrolijk uit, wist te verrassen op het gebied van bouwtechnieken, het gebruik van onderdelen en de algemene uitstraling, maar was ook nog eens modulair opgebouwd. Laat die combinatie er nou voor zorgen dat de set als een warm broodje over de toonbank ging.

LEGO bracht een jaar later (2018) de LEGO Ninjago City Docks uit. De set was te koppelen met de al bestaande LEGO Ninjago City en zorgde voor een passend geheel. De set werd eveneens goed ontvangen en was minstens zo populair als zijn voorganger. LEGO fans hadden de smaak te pakken en er werd ongeduldig gewacht op een derde gebouw uit het Ninjago universum. De geduld van de fans werd op de proef gesteld, 2019 niets, 2020 niets, 2021…

Net toen de hoop voor een derde Ninjago City Modular opgegeven werd, of beter gezegd, men er vrede mee had dat die er niet zou komen, begonnen er geruchten te verschijnen. Zou het dan toch? En ja, het was waar. LEGO had speciaal voor de tiende verjaardag van LEGO Ninjago een verrassing in petto, de LEGO Ninjago City Gardens. Mocht je benieuwd zijn naar de set, lees dan vooral onze LEGO Ninjago Gardens review.

LEGO Ninjago Modulars


LEGO Ninjago – het einde?


De kans is zeer aanwezig dat het LEGO Ninjago thema ooit ten einde komt. Voor nu ziet het er rooskleurig uit en lijkt het thema niet zomaar te gaan verdwijnen. Tommy Andreasen heeft aangegeven nog genoeg ideeën te hebben, dus de tijd zal het leren. Waar een begin is, is een eind. Zo ook voor dit artikel. Omdat ik het zonde vind om de overige bestanden die we van LEGO hebben ontvangen niet met jullie te delen, heb ik hieronder een extra galerij toegevoegd.

Veel plezier met het bekijken van de visuals en mocht je de Ninjago City Gardens hebben besteld, alvast veel bouwplezier toegewenst!

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?