LEGO is niet onbekend met de grote fanbase volwassenen. De focus van LEGO is de laatste jaren zichtbaar verbreed om deze doelgroep meer aan te spreken. Sinds dit jaar maakt LEGO via de verpakking van sets duidelijk, dat ze specifiek het volwassen publiek aan proberen te spreken.


De focus op 18+ LEGO sets

De titel van dit bericht had eigenlijk “De focus op AFOL” moeten zijn, want het 18+ gebeuren beperkt zich enkel tot een opdruk op de doos. Toch dekt “18+” in grote lijnen de lading. Met de opdruk is direct duidelijk dat ze de pijlen hebben gericht op volwassenen. Achter de schermen weten we dat LEGO al zeer lange tijd op de hoogte is van de AFOL en de focus daarop langzamerhand groter wordt. Dit zowel vanwege financieel vlak als het aanspreken van een nieuwe afzetmarkt. Wist je dat volwassenen verantwoordelijk zijn voor 10% van de verkochte LEGO sets per jaar! Die sets kopen ze uiteraard voor zichzelf of een andere AFOL. Het zou een gemiste kans zijn daar niet meer uit te halen dan nu mogelijk is.

De focus op 18+ LEGO sets

In het Haunted House persbericht op het LAN, ging Anders Hellegaard Iversen kort in op het aanspreken van volwassenen. Door het design van de dozen aan te passen en het thema niet expliciet te vermelden, wordt een minimalistische look and feel gecreëerd. Fans van bepaalde onderwerpen zoals auto’s, gebouwen, attracties, etc; zullen vervolgens makkelijker aansluiting vinden bij dat wat zij leuk of interessant vinden. Maar dat niet alleen, want de sets moeten een creatieve ervaring bieden waarbij volwassenen hun focus kunnen hervinden, meer energie krijgen en creatiever worden.

Addressing the new packaging, Senior Marketing Manager Anders Hellegaard Iversen said: “So many of our older builders love the Creator Expert products, as they allow them to show off their passion for the bricks. Whether it’s their favorite film moments, sport icons, travel destinations, buildings, fairgrounds or vehicles, LEGO sets help to bring these to life in brick form. That’s also why we have decided to stop using the Creator Expert branding and, instead, use the new adult-focused packaging design to make it clearer which hobbies or brand products they can relate to. We hope this will make it easier for fans to track down models they would be proud to display once completed. Of course, our product range will continue to include the same advanced-build, collectible products that guarantee hours of building enjoyment for fans.”

De Haunted House is zeker niet de eerste set die deze minimalistische design heeft of met name gericht is op volwassenen. Dit jaar zijn de Star Wars Helmets en de UCS A-wing al voorzien van deze nieuwe benadering, en LEGO zal de trend doorzetten met o.a. The White House uit het Architecture thema. Een aantal jaren geleden werd deze extra focus op volwassenen al duidelijk. Herinner jij je LEGO FORMA nog? Deze trial was bedoeld om meer volwassenen aan te spreken. Uiteindelijk is er geen blijvend thema uit voortgevloeid, maar de testcase heeft LEGO natuurlijk wel de nodige inzichten gegeven.

LEGO FORMA 81000

Het schrappen van het thema op de doos, neemt niet weg dat een set niet onder dat thema valt. Kijk op LEGO Shop@Home, en het zal je opvallen dat de Haunted House onder het Creator Expert thema valt. Uiteindelijk verandert enkel het design van de doos en wordt er duidelijk gemaakt welke doelgroep LEGO aan probeert te spreken. Dat betekent niet dat er voor bepaalde doelgroepen – waar de sets niet specifiek op gericht zijn – geen plezier aan te beleven is. Volwassenen kopen al jaren LEGO sets die in de basis gericht zijn op kinderen, dus het tegenovergestelde is goed mogelijk. Koop wat jou leuk lijkt.

De focus op 18+ LEGO sets

Het is natuurlijk koffiedik kijken als het gaat over toekomstige producten met de “18+” stempel. Ditzelfde geldt ook voor andere initiatieven vanuit LEGO. Dat de bouwsteentjesboer meer van plan is moge duidelijk zijn.

4.8 4 stemmen
Vind jij dit artikel waardevol?