In het jaaroverzicht blikken we terug op een aantal hoogte- en dieptepunten van LEGO van het afgelopen jaar. Een jaar is lang en hoewel we de dieptepunten niet snel vergeten, is dit met de hoogtepunten of het positieve nieuws soms wel anders.


De besproken punten staan in willekeurige volgorde en zijn gebaseerd op feiten en reacties uit de community. Mocht je zelf nog een hoogte- of dieptepunt hebben, jouw mening willen verkondigen over de aangehaalde topics, laat het dan vooral weten in een reactie.


LEGO Master in België en Nederland

– gemengde gevoelens –

LEGO jaaroverzicht 2020 (1)

Het concept LEGO Masters bestaat al 4en aantal jaren. In het voorjaar van 2020 was het eerste seizoen van LEGO Masters in België (VTM) en Nederland (RTL4) te zien. Het programma is opgenomen in Nederland, maar kende zowel Belgische als Nederlandse duo’s die met elkaar de strijd aangingen. Tijdens verschillende opdrachten moesten ze het tegen elkaar opnemen om de mooiste en meest bijzondere creaties te bouwen. Uiteraard kreeg elk duo te maken met de nodige uitdagingen en drama’s, maar kende het programma ook tal van mooie en indrukwekkende momenten. Na acht afleveringen, waarin elk team het beste van zichzelf gegeven heeft, werden Jan en Lola de winnaars. Hoewel het programma een groot succes bleek, waren LEGO fans kritisch op de kandidaten, de presentatie en het niveau van bouwen. Dankzij LEGO Masters hebben veel mensen hun liefde voor LEGO (her)ontdekt en terug aan het bouwen geslagen zijn. Dit jaar zal LEGO Masters seizoen 2 en LEGO Masters kids uitgezonden worden.


Samenwerkingen met derde partijen (Levi, Adidas, IKEA, Universal Pictures)

– gemengde gevoelens –

LEGO jaaroverzicht 2020 (1)

2020 is het jaar waarin LEGO tal van samenwerkingen is aangegaan met derde partijen. De samenwerking met Levi resulteerde in een heuse kledinglijn, die met Adidas zag de geboorte van de ZX 8000 sneaker serie, maar ook van andere schoenen en kleren. Met IKEA introduceerden ze BYGGLEK, verschillende opbergmogelijkheden waarop en waarmee ook gebouwd kan worden. Je kon bij het laatste geval zelfs spreken van het perfecte huwelijk, want het resulteerde in tal van creatieve bouwsels van LEGO fans. In het verleden had LEGO al samengewerkt met Universal Pictures, maar hebben ze hebben in 2020 een vijfjarige samenwerking aangekondigd. We weten alvast dat we volgend jaar een rechtstreeks gevolg van deze samenwerking zullen zien met de LEGO Vidiyo sets. Hoewel niet elke samenwerking in 2020 met evenveel enthousiasme onthaald werd, met name door de manier van het op de markt brengen van producten, heeft het ook bewezen unieke zaken voort te brengen. Het is nu aan LEGO om de fouten daaromtrent aan te pakken en te verbeteren.


Nieuwe LEGO Brand Retail Store Leidschendam en Brussel 2021

– hoogtepunt –

LEGO jaaroverzicht 2020 (1)

De inhaalbeweging is ingezet! Het jaar 2019 staat in de geschiedenisboeken als de opening van de eerste twee Brand Retail Stores in Nederland. In Amsterdam en Utrecht werden de eerste Stores feestelijk geopend. Dit jaar werd bekend dat in het voorjaar van 2021 nog een derde store geopend zal worden in Leidschendam. Ook voor de Belgen onder ons volgde er goed nieuws. Vanaf de lente van 2021 zal er een tweede Brand Retail Store openen in het hartje van Brussel. We kijken alvast uit naar de opening en hopen dat er de komende jaren nog nieuwe winkels zullen volgen.


Opening LEGOLAND Scheveningen vertraagd

– dieptepunt –

LEGO jaaroverzicht 2020 (1)

De opening van LEGOLAND Discovery Centre in Scheveningen blijft voor problemen zorgen. Nadat het eerder al te maken had met uitstel, bouwfouten en gezeur in het gemeentebestuur, is de opening nogmaals verschoven naar het voorjaar van 2021. Hoewel het iets blijft om naar uit te kijken, zorgt het eveneens voor teleurstellingen. Het is wel nog even afwachten wat het effect van het coronavirus zal hebben voor de opening. Als het goed gaat, zal de opening in het voorjaar van 2021 plaatsvinden.


Hoog aantal projecten dat 10K bereikt

– gemengde gevoelens –

LEGO jaaroverzicht 2020 (1)

Dat het LEGO Ideas platform populair is, hebben we dit jaar goed kunnen merken. Meer mensen werkten thuis de afgelopen maanden, met als gevolg meer tijd om te stemmen of inzendingen te plaatsen. Dit resulteerde in een exponentiële toename van projecten die de 10K supporters heeft kunnen behalen. LEGO erkent deze stijging, maar vindt het momenteel nog te vroeg om daarop in te spelen. Dit mede omdat het niet duidelijk is of deze trend zich al-dan-niet verder zet. Op korte termijn zullen er dus nog geen aanpassingen plaatsvinden. Op lange termijn zou het mogelijk zijn dat de minimale vereiste aantal supporters omhoog gaat.

Het is uiteraard fijn dat meer projecten ingediend worden en er dus effectief ook meer de 10.000 supporters behalen, toch brengt het een nadeel met zich mee. Er is maar ruimte voor een handjevol Ideas sets per jaar, met als gevolg meer ideeën die het bij voorbaat al niet gaan halen. Dit is enorm zonde van de tijd en energie van de fan-designer.


Introductie 18+ (focus op AFOL)

– hoogtepunt –

De focus op 18+ LEGO sets

Meer en meer laat LEGO merken bewust te zijn van de volwassen LEGO fans en verzamelaars. Dit resulteerde in een 18+ lijn aan LEGO sets, waarbij de focus op het volwassen publiek ligt. Uiteraard zijn deze sets ook geschikt voor andere doelgroepen, maar is het een manier van LEGO om aan te tonen dat ze gericht zijn op de AFOL. De sets herkennen we aan het 18+ label en de typerende zwarte kleur voor de doos en instructies. In 2020 hebben maar liefst 23 18+ sets het levenslicht gezien. Sets zoals de Haunted House, Ghostbusters Ecto-1 en Crocodile Locomotive gingen als zoete broodjes over de toonbank. Maar ook sets als de Helmet Collection, de NES en Mos Eisley Cantina wisten het publiek te bekoren. Het hoogtepunt kenden we in november met de LEGO 10276 Colosseum, de grootste set in aantal onderdelen ooit uitgebracht. Het mag duidelijk zijn dat dit de deur heeft open gezet voor sets die anders nooit het levenslicht gezien zouden hebben.


LEGO 10276 Colosseum

– hoogtepunt –

LEGO 10276 Colosseum

Het record van het meeste aantal onderdelen in één set, staat sinds november 2020 op naam van het Colosseum. Met maar liefst 9036 onderdelen, bouw je een replica van het historisch monument na in LEGO. De vorige recordhouder, de LEGO Star Wars 75192 Millennium Falcon met 7541 onderdelen, heeft zodoende het onderspit moeten delven. De magische grens van 10.000 onderdelen is daarmee bijna bereikt. Het is de vraag wanneer dit zal gebeuren. Er werd al jaren naar een replica van het Colosseum gevraagd en door het 18+ thema werd deze vraag eindelijk ingewilligd. Het hoge aantal onderdelen – en bijgevolg het prijskaartje – houdt LEGO fans alleszins niet tegen. De set was namelijk kort na release al in nabestelling en momenteel moet je wachten tot eind januari voordat je hem in huis hebt.


Veel Exclusives

– gemengde gevoelens –

LEGO jaaroverzicht 2020

Hoewel het aanbieden van speciale en unieke sets voor LEGO fans te gek is, moet er ook een kanttekening gemaakt worden. Gedurende het jaar werden er tal van exclusieve LEGO sets uitgebracht. In sommige gevallen gebeurde dit zelf meerdere keren per maand. Hoewel het aanbod en diversiteit van sets aan te moedigen is, kan dit ook als grote druk voor verzamelaars beschouwd worden. Ook werden er meer grotere sets in aantal onderdelen uitgebracht en waren bepaalde sets lange tijd niet of weinig beschikbaar. De Fear Of Missing Out (FOMO) treedt hierdoor op door de grote druk die op de verzamelaar ontstaat. Natuurlijk is het belangrijk om te realiseren dat je niet alles kan verzamelen en jezelf de vraag stellen of je die ene set echt graag wilt.


Investeringen om verduurzaming te versnellen

– hoogtepunt –

LEGO jaaroverzicht 2020 (1)

Al jaren wordt er bij LEGO hard gewerkt om hun hele productie verduurzamen. Nadat ze al eerder LEGO onderdelen van bio-plastic in productie brachten, hebben ze nu ook de volgende stap gezet. Met een investering van $400 miljoen zullen onder andere de plastic zakjes in LEGO sets vervangen worden door een variant van papier. De eerste sets met deze nieuwe variant zullen ergens in 2021 verschijnen. De doelstelling is om tegen 2025 enkel nog papieren zakjes te gebruiken. Ook in het productieproces worden verschillende stappen ondernomen. Alle fabrieken krijgen zonnepanelen en processen worden geoptimaliseerd om zo het gebruik van energie te verlagen.


LEGO en corona

– gemengde gevoelens –

LEGO jaaroverzicht 2020 (1)

Het is een bewogen jaar wat betreft het corona virus. Iedereen werd direct of indirect getroffen door corona en de maatregelen. LEGO heeft zo ook hun uitdagingen gehad. Een fabriek in Mexico moest de deuren tijdelijk sluiten en de vraag naar LEGO sets is door het thuiswerken groter geworden, met als gevolg een tekort aan LEGO sets. Een logistieke uitdaging voor het bedrijf waar ze momenteel nog de stuiptrekkingen van voelen. Tegelijkertijd moesten ze andere maatregelen treffen, zoals kantoren en winkels sluiten, maar heeft TLG zich ook ingezet voor het produceren van 500.000 veiligheidsbrillen. Deze brillen zijn gemaakt voor medisch personeel, zodat er veiliger gewerkt kan worden tijdens het verzorgen van coronapatiënten. Bijkomend heeft het bedrijf 50 miljoen dollar en 250.000 sets geschonken.


De groei van het bedrijf dat LEGO heet

– hoogtepunt –

LEGO jaaroverzicht 2020

Hoewel er tal van maatregelen genomen werden en winkels de deuren moesten sluiten, heeft dit de Deense steentjesboer geen windeieren gelegd. Doordat meer mensen tijd hadden en LEGO (her)ontdekt hebben, wisten ze sterke resultaten neer te zetten. Ondanks alle extra uitgaves wist LEGO op alle vlakken positieve cijfers neer te zetten. In de eerste helft van 2020 steeg de wereldwijde verkoop met 14 procent en hadden ze een omzetstijging van 7 procent. Ook wisten ze meer voet aan wal te zetten in verschillende markten, wat ook wist bij te dragen aan de stijgende cijfers. Hoewel we deze resultaten meer dan toejuichen, blijven de omstandigheden die hier onrechtstreeks voor gezorgd hebben een jammerlijke gebeurtenis.


LEGO World Builder Platform

– hoogtepunt –

LEGO jaaroverzicht 2020 (1)

Met het LEGO World Builder platform wordt een nieuwe samenwerking tussen LEGO en Tongal aangegaan. In tegenstelling tot LEGO Ideas waarbij een inzending bij een enkel onderwerp blijft, kan je met LEGO World Builder nieuwe thema’s introduceren. Deze samenwerking moedigt mensen aan om zo nieuwe thema’s, werelden en verhalen te creëren. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat unieke thema’s gecreëerd worden zonder dat er een licentie aan te pas moet komen. Vooralsnog zijn hier geen projecten uit ontstaan die in productie zijn genomen, maar wij kijken alvast uit naar wat hieruit zal voortvloeien.


Controverse omtrent LEGO Technic Bell-Boeing V-22 Osprey

– dieptepunt –

LEGO jaaroverzicht 2020 (1)

Een set die dit jaar de community wist te verdelen ,was de LEGO Technic 42113 Bell-Boeing v-22 Osprey. Nadat de set aangekondigd werd, volgde er een golf aan verontwaardigde reacties. Hoewel het de intentie van LEGO was om de reddingsmissiemogelijkheden van het voertuig in de kijker te zetten, vonden tal van groepen dat dit toch te ver ging. LEGO heeft een policy waarin ze verkondigen geen moderne oorlogsvoertuigen als sets uit te brengen. De Bell-Boeing Osprey is van origine een militair voertuig dat onder andere ingezet wordt voor militaire operaties in Jemen en Irak. De Amerikanen gebruiken het toestel ook bij aanvalsmissies. Hierop werd besloten om de set niet te lanceren en de productie van de set te stoppen. Toch slaagden enkelen erin om sets die toch nog in de handel geplaatst werden, te bemachtigen en munt uit de situatie te slaan. Het zal hoe dan ook een ware collector’s item worden voor menig LEGO fan.


LEGO Mario

– hoogtepunten –

LEGO Super Mario

LEGO Super Mario is een nieuwe productlijn waarbij de Super Mario game gecombineerd wordt met de mogelijkheden van LEGO. Het interactieve Mario figuur is voorzien van kleurensensoren, lcd-schermen als ogen, mond en op buik voor reacties op bewegingen, en een ingebouwde luidspreker. Om levels in LEGO te bouwen heb je de Mario Starter Course nodig. Levels kunnen vergroot worden door middel van verschillende uitbreidingssets. Het thema is niet door iedereen even goed onthaald, want velen hoopten met dit nieuwe thema hun favoriete personages in Minifigure vorm te zien. De manier hoe we deze sets nu kennen kun je op zijn minst creatief noemen en zijn de speelmogelijkheden groter. Het thema is immens populair en dat resulteerde in nieuwe LEGO Super Mario sets.


LEGO sets heruitgaven

– hoogtepunten –

Re-release LEGO NASA Apollo Saturn V & LEGO Ship in a Bottle (1)

Als LEGO verzamelaar kunnen we ons voorstellen dat de teleurstelling groot is als je een set misloopt. Mocht dit nu zijn omdat je nog in die befaamde ‘Dark Ages’ zat of omdat je er juist het budget niet voor had, blijft dit jammerlijk om dit mee te maken. Natuurlijk kan je er via andere kanalen ook nog steeds aanraken, maar moet je in de meeste gevallen hiervoor de hoofdprijs betalen. Een aantal sets waren dit jaar weer – tijdelijk – te koop na eerder uit de handel gehaald te zijn. Vanwege de populariteit en grote vraag naar bepaalde sets, werden de LEGO Ideas Saturn V en LEGO Ideas Ship In A Bottle weer vanonder het stof gehaald. De LEGO Ideas Pop-Up Book en de LEGO Star Wars UCS Snowspeeder kregen een soortgelijke behandeling en waren tijdelijk te koop zolang de voorraad strekte. Wat LEGO beweegt om dergelijke besluiten te nemen en welke sets ze aanmerken als potentiele heruitgaven, is onduidelijk.


Laat van je horen!

Dit is maar een kleine greep uit de vele gebeurtenissen van dit jaar. Wat vind jij het meest opmerkelijk, verbazingwekkend of heugelijke nieuws van het afgelopen jaar? Is er een hoogte- of dieptepunt die we over het hoofd hebben gezien of waarvan jij persoonlijk vindt dat die er tussen had moeten staan? We zijn enorm benieuw en lezen het graag in een reactie.

0 0 stem
Vind jij dit artikel waardevol?